mogelijkheden

6 tips voor een schoolbibliotheek

1. Breng gezelligheid in de bibliotheek

In feite is elke ruimte geschikt, een schoolbib hoeft niet groot te zijn en hoeft ook niet op zichzelf te staan. Een centrale bibliotheek is mogelijk, maar klasbibliotheken kunnen ook werken, en een gezellige leeshoek dichtbij de rekken maakt het helemaal af. Heb je al gedacht aan een plekje in de gangen, of waarom geen bibliotheekkar die compleet met het uitleensysteem (laptop + scanner) tot in de klas wordt gerold?  

 

2. Koop jaarlijks nieuwe boeken

Deel de boekencollectie met een lokale expert, boekhandel of met de plaatselijke bibliotheek. Ze kunnen helpen om gaten in de collectie te identificeren. Denk niet te snel dat je klas- of schoolbib volstaat om alle leerlingen een heel jaar te prikkelen. Door regelmatig nieuwe werken toe te voegen op alle leesniveaus, blijft het voor leerlingen leuk om terug te komen.  

 

3. Werk samen met vrijwilligers

Bij het opstarten van een schoolbibliotheek sta je er niet alleen voor. Ga op zoek naar de juiste vrijwilligers. Dat kunnen leerkrachten of andere teamleden zijn, maar ook leesmoekes en boekenopa’s of je kunt ouders uitnodigen om samen met hun kinderen op een vaste dag een bezoekje te brengen aan de bibliotheek. Ook het invoeren van een collectie aan de hand van ISBN barcodes gaat extra vlot door meerdere personen tegelijk in te schakelen.  

 

4. Betrek de leerlingen

Kinderen laten zich het liefst van al inspireren door vrienden en klasgenoten. Laat leerlingen daarom informeel en speels over de boeken spreken, laat ze zelf de online boekencatalogus doorbladeren en luister naar wat ze te vertellen hebben. Gebruik de populaire boeken als een opstapje voor uitdagender materiaal. En waarom niet: laat de oudere leerlingen zelf ‘bibliothecaris’ spelen door de bibliotheekverantwoordelijke te helpen bij het scannen.  

 

5. Durf te saneren

Soms zijn boeken emotioneel beladen objecten. Doordat leerkrachten met een roze bril naar de boeken kijken, vinden ze het vaak moeilijk om dingen weg te doen. Als er te veel onaantrekkelijke boeken in de schoolbibliotheek blijven staan, krijgen leerlingen een negatief beeld van de totale collectie. Colibris helpt je om inzicht te krijgen in de boeken die nooit worden opgezocht of uitgeleend.  

 

6. Kies de juiste bibliotheeksoftware

Het boekenbestand inventariseren en juist labelen is een eerste stap. Daarna zijn er een aantal zoek- en uitleensystemen voor bibliotheken beschikbaar om alles nauwkeurig én snel te registreren. Bij Colibris proberen we steeds zoveel mogelijk werk uit handen te nemen: automatische herinneringen, labels die uit de printer rollen en leerlingen die hun eigen uitleen kunnen vastleggen via selfscan. Alles wat je nodig hebt in de schoolbibliotheek, in een compleet en gebruiksvriendelijk platform.  

 

Schoolbibliotheek uitleensysteem

Colibris software voor schoolbibliotheken

Ben je benieuwd wat Colibris kan betekenen voor jouw schoolbibliotheek? Heb je graag enkele referenties van scholen die hier al mee aan de slag gingen? Of wil je vrijblijvend informatie en tips voor een vlotte werking van je schoolbibliotheek? Wij beantwoorden met plezier je vragen, neem contact op of vraag vrijblijvend een demonstratie.