mogelijkheden

Hoe verbetert Colibris de werking van je bibliotheek?

Colibris is bedoeld om de werking van je bibliotheek zoveel mogelijk te ondersteunen, niet zozeer te veranderen. Onze bibliotheeksoftware is een hulpmiddel dat de dagelijkse acties in de bibliotheek vergemakkelijken en optimaliseren, zonder dat je fundamenteel anders moet gaan werken.

Bibliotheeksoftware zoals Colibris helpt scholen, bedrijven en andere organisaties met het catalogiseren van boeken en andere materialen. Kernactiviteiten zoals het beheer van de collectie, uitlenen, of rapportering kunnen op een snelle, nauwkeurige en efficiënte manier worden uitgevoerd. Door slimme software te kiezen, kan je de werking van je bibliotheek aanzienlijk verbeteren.

Voordelen van bibliotheeksoftware

Wanneer klanten zeggen dat ze op zoek zijn naar bibliotheeksoftware, dan is dat vaak een combinatie van elementen:

 • Ze willen sneller informatie opzoeken. Dankzij Colibris kan je via internet (dus ook van thuis uit) op zoek gaan naar boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s en andere materialen.
 • Ze willen een beter overzicht van uitgeleende werken. Vaak weten ze dat ze een specifiek boek bezitten, maar het wordt niet teruggevonden.
 • Ze willen geld besparen door te vermijden dat werken – al dan niet bewust – worden ontvreemd of verloren gaan.
 • Ze willen tijd besparen door de registratie van uitleen vlotter te maken.

Overwegingen bij de aankoop van bibliotheeksoftware

We zetten enkele elementen op een rijtje die van belang zijn bij het kiezen van de geschikte software. Uiteraard is dit steeds afhankelijk van de concrete werking van je bibliotheek:

 • Gebruiksvriendelijkheid
  Is een opleiding vereist om aan de slag te kunnen, of wijst het programma zichzelf uit? Wij noemen ons startpakket niet voor niets Easy Start
 • Functionaliteit
  Bevat de software de vereiste mogelijkheden op het vlak van collectiebeheer, uitleen… Ook belangrijk: word je niet gehinderd door tal van functies die je niét nodig hebt? Een online demo is nuttig om een geïnformeerde beslissing te nemen.
 • Ondersteuning
  Is een online helpdesk of FAQ voorhanden? Wordt support extra aangerekend?
 • (Verborgen) kostprijs
  Is er een all-in kostprijs of tal van opties? Zijn er limieten op het aantal gebruikers of items in de collectie? Moet er geïnvesteerd worden in dure hardware of IT infrastructuur?
 • Referenties
  Welke gelijkaardige organisaties gebruiken de bibliotheeksoftware? Colibris richt zich vooral op een aantal sectoren zoals onderwijs, zorginstellingen, advocatenkantoren, cultuurinstellingen, overheid en andere (bedrijfs)archieven.

Wij helpen alvast bij het vergelijken van courante bibliotheeksystemen zoals Aura, Adlib, Bidoc of Wise tegenover Colibris.

Graag meer info?

Ben je benieuwd wat Colibris kan betekenen in jouw bibliotheek?
Wij beantwoorden met plezier je vragen, neem vrijblijvend contact op.

Leave a Comment