klanten

Damesleesmuseum: van Adlib naar Colibris

Een bijzondere bibliotheek maakt de overstap van Adlib naar Colibris bibliotheeksoftware…

Het Damesleesmuseum in Den Haag is wellicht de meest bijzondere bibliotheek die we onder de klanten van Colibris mogen rekenen. Het werd in 1894 als leesgenootschap opgericht door twaalf jongedames uit de ‘betere kringen’, op initiatief van de gezusters Bienfait. Openbare bibliotheken bestanden nog niet en de meeste leesclubs en leeszalen waren destijds voorbehouden voor mannen. In het leesmuseum konden vrouwen ongestoord lezen en discussiëren met een kopje thee – toen verwoord in het devies ‘Door lezen wijder horizont’. Het Damesleesmuseum paste in een bredere beweging waarin vrouwen opkwamen voor hun rechten en ontwikkeling, wat onder meer zou leiden tot het vrouwenkiesrecht aan het begin van de 20ste eeuw.

Het Haagsch Damesleesmuseum start in 1894 met 146 leden en 494 boeken, in een gebouw vlakbij Paleis Noordeinde. Sinds de jaren 1950 is het gehuisvest aan het Nassauplein, en sinds 1974 zijn ook heren toegelaten (hoewel vooral echtgenoten).

 

Damesleesmuseum Den Haag

Het Damesleesmuseum vandaag

 

Anno 2022 is het Damesleesmuseum één van de grootste particuliere bibliotheken in Nederland, met meer dan 500 leden en ongeveer 33.000 boeken, waaronder uitgebreide verzamelingen in het Engels, Frans en Duits. Er is een actief leescomité dat maandelijks een boekentafel samenstelt en beslist over nieuwe aankopen, en er worden regelmatig lezingen en voorstellingen georganiseerd. De term ‘museum’ slaat ook op het feit dat er nauwelijks boeken worden weggedaan en dat er veel oude uitgaven en eerste drukken aanwezig zijn uit eind 19de eeuw. Alle werkzaamheden worden door een vijftigtal vrijwilligers uitgevoerd.

 

Adlib Bibliotheek stopgezet door Axiell

 

Sinds een tiental jaar was het Damesleesmuseum gestart met een digitalisering van de uitleen, aan de hand van de Adlib Bibliotheek software. Dit systeem is vooral bekend in Nederland als een vrij duur en complex systeem, dat recent werd overgekocht door Axiell en… afgebouwd. Vanaf 2024 stopt de volledige ondersteuning.

De software die Axiell als Adlib vervanger naar voren schuift (Axiell Collections) heeft een volledig andere insteek. De nadruk ligt op museumcollecties, waardoor ze de markt van de bibliotheeksoftware verlaten. Er is geen uitleenbeheer, geen bestelmodule, geen mogelijkheden voor tijdschriften… De vervanger dan ook te duur en te weinig relevant voor kleine en middelgrote bibliotheken.

 

Van Adlib naar Colibris bibliotheeksoftware

 

Het Damesleesmuseum vond een nieuwe partner in Colibris. Onze bibliotheeksoftware is compact, gebruiksvriendelijk en betaalbaar. Bij de overstap werd de volledige Adlib collectie geconverteerd naar Colibris, inclusief boekgegevens en ontleners. Bovendien kon de fiche van elk boek aanzienlijk worden verrijkt met bijkomende gegevens en een coverafbeelding op basis van het ISBN nummer.

We wensen Het Damesleesmuseum een rijke toekomst en hopen hen lang te kunnen ondersteunen met onze bibliotheeksoftware.