mogelijkheden

Bib op school, vlotter met de juiste uitleensoftware

De voorbije jaren werd het project Bib op school geïntroduceerd. Daarin zocht men naar nieuwe manieren om meer leesplezier te brengen, vooral in het basisonderwijs. Zo werden onder meer de bibbus- / bibtruckwerking afgeschaft in veel gemeentes en werden klassikale bezoeken aan de openbare bibliotheek als tijdrovend ervaren.

Een alternatief is Bib op school (BoS), een idee dat komt overgewaaid uit Nederland waar het Bibliotheek op School heet, en waar er al langer een nauwe samenwerking is tussen openbare bibliotheken en scholen. De bib verplaatst een deel van zijn werking naar de school. Meer info in dit persbericht van de Stad Antwerpen of dit artikel over de Tuinwijkschool in Hasselt.

 

Bib op school: collectie ter plaatse

Het uitgangspunt van ons project Bib op School is: kinderen die graag lezen, lezen meer, lezen beter. Door een inspirerende collectie aan te bieden binnen te schoolmuren, is er meer stimulans en grasduinen leerlingen sneller (en dus vaker) in boeken. In een parcours op maat van elke school bekijken ze welke wensen en noden er zijn en welke boeken het best zouden passen voor die specifieke school. De openbare bibliotheek stelt haar expertise ter beschikking, stelt een boekenpakket samen (7 à 8 boeken per leerling) en biedt dit gratis aan. Eventueel kan een eigen boekencollectie van de school hierin worden geïntegreerd.  

 

Bib op school
Bib op school

 

Bib op school: de juiste software?

Om dit alles in goede banen te leiden, is geschikte bibliotheeksoftware nodig. Colibris kan een grote rol vervullen in het vereenvoudigen en professionaliseren van de bibliotheekwerking. Boeken uit het Bib op School programma worden voorbereid en krijgen de gepaste pictogrammen en een unieke uitleenbarcode. De werking is analoog aan die van de openbare bibliotheek. Colibris kan deze barcodes herkennen om uileen te registreren: je hoeft dus geen werk meer te investeren in het opnieuw labelen van boeken! Heeft een leerling al een bibliotheekpas, dan kan je die ook gebruiken in Colibris. Je kunt de boekencollectie dus op zeer korte tijd invoeren in Colibris en bent snel operationeel.  

Het grote voordeel is dat de eigen boeken van de school samen met de leencollectie één groot geheel vormen, mooi geïntegreerd. Ook wanneer Bib op school ooit zou stoppen, dan kan je bibliotheekwerking vlot blijven doorlopen. 

 

Schoolbibliotheek in de cloud

Verder beschik je natuurlijk over tal van andere mogelijkheden van onze software: een eigen online catalogus, van overal doorzoekbaar en uit te lenen aan de hand van een barcodescanner. We sturen automatische herinneringen via e-mail en bieden ook tal van statistieken en overzichtslijsten aan. Kortom, een professioneel bibliotheeksysteem in de cloud met doorgedreven gebruiksvriendelijkheid en onbeperkte ondersteuning.

 

Toekomstige verbeteringen voor leencollecties

Bij Colibris zitten we niet stil. We werken eraan om onze bibliotheeksoftware nog meer af te stemmen op het project Bib op School. Op die manier zou het ook mogelijk worden om een gans boekenpakket in één klik te importeren in Colibris. Bovendien worden boeken automatisch gemarkeerd met een tag ‘Bib op school’ of ‘wisselcollectie’ zodat ze achteraf gemakkelijk weer verwijderd kunnen worden, zonder de vaste collectie van de school te hinderen. 

 

Bib op school: meer info

Ben je benieuwd wat Colibris kan betekenen voor jouw school, in het kader van het project Bib op School? Heb je graag enkele referenties van scholen die hier al mee aan de slag gingen? Of wil je vrijblijvend informatie en tips voor een vlotte werking van je schoolbibliotheek?

Wij beantwoorden met plezier je vragen, neem vrijblijvend contact op.