mogelijkheden

Bibliotheek op school: welk uitleensysteem?

Heel wat scholen zijn op zoek naar een uitleensysteem voor hun schoolbibliotheek of klassenbibliotheken. Ze willen de werking van hun bibliotheek moderniseren met een professioneel systeem dat:

Bibliotheek uitleensysteem voor scholen

 

Schoolbibiliotheek automatiseren

Bibliotheeksoftware kan veel doordeweekse taken vergemakkelijken of volledig automatiseren. Uitleen registeren in een Excelbestand is niet meer van deze tijd. Ook het sturen van uitleenherinneringen en rappels kan automatisch verlopen via e-mail.

Een efficiënt schoolbibliotheek uitleensysteem kan de school veel tijd besparen, door het uitleenbeheer snel af te handelen en leerkrachten meer tijd te geven voor hun kerntaken. Bovendien kan bibliotheeksoftware geld besparen door minder boeken te laten verloren gaan.

Boeken en andere materialen uitlenen

Colibris biedt standaard ondersteuning voor boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s en software. Maar ook andere media en objecttypes kunnen worden gedefinieerd, denk maar aan gezelschapsspellen, educatieve boxen, lesmateriaal, elektronica… die vaak wordt uitgeleend in scholen.

Bibliotheeksoftware Colibris

Klasbibliotheek of schoolbibliotheek?

Sommige scholen kiezen voor een schoolbibliotheek op een centrale locatie, vaak beheerd door een bibliothecaris. Dit laat je toe om een groot assortiment aan te bieden waarbij de interesse van leerlingen kan worden gewekt over de leesniveaus heen. De bibliotheek wordt dan een volwaardig onderdeel van een kwalitatieve lees- en leeromgeving. Het bereidt hen ook voor op de werking van grotere gemeentelijke bibliotheken.

Andere scholen kiezen dan weer voor aparte klasbibliotheken, waarbij materiaal voor dezelfde leeftijd wordt gebundeld. Vooral in basisscholen kan het nuttig zijn om een klein, overzichtelijk assortiment aan te bieden waarbij het leesniveau goed kan worden opgevolgd.

Beide scenario’s hebben voor- en nadelen, maar beide kunnen perfect beheerd worden binnen Colibris. Je kunt werken met overkoepelende beheerders die alle uitleen registreren, maar dankzij onze selfscan functie kan je leerkrachten of leerlingen ook zelfstandig hun eigen uitleen (of die van hun klas) laten opvolgen. We adviseren graag bij het maken van deze keuze.

Colibris: online software voor schoolbibliotheken

Colibris is een uitleensysteem voor bibliotheken dat al sinds 2002 gericht is op schoolbibliotheken. Het wordt gebruikt in meer dan 100 scholen, gaande van kleuterscholen over basisscholen en secundaire scholen, tot volwassenenonderwijs en academies.

Het is een professioneel pakket dat volledig in de cloud werkt. Zo hoef je niets te installeren en kunnen leerlingen en leerkrachten ook van thuis uit opzoekingen doen of hun uitleen opvolgen. In het uitleensysteem kan je gebruik maken van een labelprinter en barcodescanner, inbegrepen in een all-in Easy Start pakket. Uitlenen via barcodes is snel en efficiënt. Ook een lenerspas is voorzien.

Colibris bibliotheek software is gebruiksvriendelijk en steeds verder geoptimaliseerd voor scholen. In tegenstelling tot gratis bibliotheeksoftware wordt het systeem automatisch up-to-date gehouden, zijn dagelijkse back-ups inbegrepen en is gratis ondersteuning voorhanden via e-mail of telefoon. Ook een opleiding op school of via webmeeting is mogelijk.

Graag meer info?

Ben je benieuwd wat Colibris kan betekenen als uitleensysteem voor jouw schoolbibliotheek? Of heb je graag enkele referenties uit jouw buurt? Wij beantwoorden met plezier je vragen, neem vrijblijvend contact op.