mogelijkheden

Bibliotheeksysteem: het hart van de moderne bibliotheek

Wat is een Bibliotheeksysteem?

Een bibliotheeksysteem, ook wel bekend als een Library Management System (LMS), is een softwaretoepassing die wordt gebruikt om de administratie en operaties van een bibliotheek te beheren. Het helpt bij het catalogiseren en doorzoekbaar maken van boeken, het bijhouden van uitleen en het beheren van lidmaatschapsgegevens.

In Vlaanderen gebruiken de openbare bibliotheken allemaal hetzelfde ééngemaakte Wise-systeem dat onbereikbaar is voor scholen of bedrijven. Nochtans zijn er ook voor kleine en middelgrote bibliotheken goed opties om een collectie en uitleen professioneel te beheren.  

Functies van een bibliotheeksysteem

 1. Catalogisering
  Het systematisch organiseren van boeken en andere materialen. Krachtige zoekmogelijkheden zorgen ervoor dat het juiste materiaal efficiënt wordt gevonden.
 2. Uitleenbeheer
  Bijhouden van welke boeken zijn uitgeleend en wanneer ze moeten worden teruggebracht. Moderne systemen sturen automatische herinneringen via e-mail.
 3. Lidmaatschapsbeheer
  Registratie en administratie van leners, eventueel gesynchroniseerd met externe systemen.
 4. Rapportering en Statistieken
  Inzicht in uitleengegevens, bezoekersaantallen, populaire materialen, aankoopbeheer en andere belangrijke statistieken.
 5. Digitale Collecties
  Koppelingen met e-books, PDF-documenten en andere digitale media.

 

Voordelen van een modern bibliotheeksysteem

 

Efficiëntie en tijdwinst

Een modern bibliotheeksysteem automatiseert vele routinetaken, wat de efficiëntie verhoogt.

Betere gebruikerservaring

Met geavanceerde zoekfuncties en een intuïtieve interface kunnen gebruikers gemakkelijk boeken en andere materialen vinden. Bovendien kunnen ze zelf reserveringen plaatsen en hun uitleengeschiedenis bijhouden.

Complete kennisbibliotheek

Bibliotheken met een geavanceerd systeem kunnen gebruikers toegang bieden tot een breed scala aan bronnen, zowel fysiek als digitaal.

Databeheer en inzichten

Een bibliotheeksysteem stimuleert en inspireert leners. Het aanbod wordt beter afgestemd op de vraag als je beschikt over de juiste inzichten.  

 

Bibliotheeksysteem Colibris: onze voordelen

 

All-in pakket

We leveren een softwarepakket compleet met de nodige apparatuur zoals labelprinter, barcodescanner en toebehoren. Een transparante prijs omvat alle mogelijke kosten.

20+ jaar ervaring

Colibris ontstond in 2002 en is van bij de start opgevat als een online bibliotheeksysteem in de cloud. Hhonderden scholen, overheidsinstellingen, ziekenhuizen, advocatenkantoren en andere middelgrote bibliotheken gebruiken ons systeem.

Training en ondersteuning

Bij de start bieden we een opleiding aan voor bibliotheekmedewerkers. Gedurende het abonnement zijn updates, back-ups en ondersteuning via e-mail en telefoon inbegrepen en ongelimiteerd.    

 

Wordt Colibris je bibliotheeksysteem?

Een efficiënt en gebruiksvriendelijk bibliotheeksysteem is essentieel voor het functioneren van moderne bibliotheken. Enerzijds zorgt het voor vlotte administratieve processen, anderzijds verbetert het ook de gebruikerservaring en maakt toegang tot een breed scala aan bronnen mogelijk. Door voortdurend te evolueren met technologische innovaties, blijven bibliotheeksystemen een cruciale rol spelen om kennis en informatie toegankelijk te maken voor iedereen.

Ben je benieuwd wat Colibris kan betekenen voor het beheer van jouw organisatie? Heb je graag enkele referenties van andere organisaties?
Wij beantwoorden met plezier je vragen over ons bibliotheeksysteem, neem vrijblijvend contact op.